pirmdiena, 2013. gada 22. jūlijs

Kas ir kredīts pret auto ķīlu ?

Pēdējā laikā Latvijā aizvien vairāk tiek reklamēts pakalpojums, kas ļauj aizņemties pret automašīnas ķīlu. Pakalpojumu reklamē gan televīzijā, gan pa radio, taču visvairāk internetā, kur tas redzams gandrīz vai katrā mājas lapā. Šajos apstākļos kļūst problemātiski noskaidrot, kas tad īsti ir - kredīts pret auto ķīlu.
Ja var ticēt firmas apgalvojumiem, tad, aizdevums pret automašīnas garantiju ļauj saņemt līdz pat 90% no auto novērtējuma vērtības 24 stundu laikā. Tajā pašā laikā rūpīga izpēte apliecina, ka ne viss ir tik rožaini, kā tiek reklamēts. Sāksim ar izmaksām.


Lai saņemtu naudu pret auto ir vajadzīgs 1 santīms reģistrācijas maksai un 21 Ls nodrošinājuma pilnvaras apstiprināšanai CSDD. Kas tā tāda ir ? Tā ir pilnvara, kas nosaka, ka pārrakstot automašīnu, tā tiek reģistrēta uz kredīta devēja vārda. Klients turpretim tiek reģistrēts tikai kā auto turētājs, bet par auto īpašnieku kļūst tajā brīdī, kad ir nomaksāta visa automašīnas vērtība, t.i. līzinga termiņa beigās.

Tieši vajadzība pēc fiziskas CSDD apmeklēšanas ir tā prasība, kas būtiski samazina kredīta ņēmēju skaitu. No otras puses, var saprast arī aizdevēju, jo tikai šādā, juridiski saistošā veidā var nodrošināt, ka kredīts pret automašīnu tiek izsniegts, kreditoram  nezaudējot savu personīgo naudu.

Trešā izmaksu pozīcija ir procentu likmes. Saskaņā ar uzņēmuma pausto, kredīta izmaksas ir aptuveni 45% gadā, kas ir ārkārtīgi daudz, ja salīdzina ar citiem līzinga devējiem. Tajā pašā laikā šo variantu steidzas izmantot tie iedzīvotāji, kas nevar dabūt kredītu ne bankās, ne citos normālos uzņēmumos bez ķīlas. Teorētiski tas var būt pat izdevīgi,  ja nav citas alternatīvas. Piemēram, soda nauda vai sankcijas par hipotekārā kredīta nemaksāšanu brīziem ir ļoti drakoniskas un var novest pat pie līguma nosacījumu pārskatīšanas. Šī iemesla dēļ nevar 100% apgalvot, ka kredīts pret auto ķīlu ir tikai asinssūkšana, lai arī sākotnēji tā varētu likties.

Papildus tam jāņem vērā, ka konkurējošais pakalpojums - ātrie kredīti ir vēl daudz dārgāks un paredz, ka klientam par aizdevuma izmantošanu var nākties maksāt pat vairāk kā 200% - 300% gadā. Procentu likmes ir nenormāli augstas, taču taisnības labad jāpiemetina, ka ātrie kredīti internetā ir radīti kā nišas produkts tikai un vienīgi īstermiņa vajadzībām. Aizdevums pret auto ķīlas garantiju turpretim ir pieejams pat uz laiku līdz 5 gadiem. Aizņemieties atbildīgi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru